GVSoft  Last updated 2007-09-15 
 Exif 
 
Home

Me
My webserver
sICAD wat is het Nieuw
sICAD mijn ervaring Nieuw

Camera History

Exif

Makekernotes Updated

GexifView

Download GexifView Updated

Sitemap

Links


  Wat is sICAD: 2008-03-17

Spontaneous Internal Carotid Artery Dissection:

Spontane interne scheuring van de halsslagader.

De slagader wand bestaat uit 3 lagen. De binnenste laag scheurt, en er komt bloed tussen de binnenste en middelste laag, De ader vernauwt en zet uit/zwelt op.

Dit plaatje geeft alleen interne zwelling, ter hoogte van "A".

Omdat de slagader uitzet, worden naastgelegen zenuwbanen samengeperst en opgerekt. Daardoor vallen van sommige zenuwen functies uit, maar niet alle. Ook kunnen bloedvaten worden geblokkeerd, die de zenuwen van voedingstoffen voorziet.

Halsslagader is rood, zenuwen zijn geel.


Hoe krijg je het:

Inspanning of draaiing van de nek, denk aan yoga, plafond schilderen, hoestbuien, overgeven, reanimatie, chiropractie Ook mogelijk door een infectie, omdat 60% van de gevallen in herfst gebeurt.

Hoe vaak komt dit voor 2,5 per 100.000.
Leeftijd range 15 tot 77 jaar, typisch rond de 45 jaar.
1% kans op herhaling.
Mogelijk dodelijk.

"Internal Carotid Artery Dissection" hoe merk je het:

  • Nek/slagader pijn, (stekende) hoofdpijn en gezichtspijn aan een zijde
  • Gedeeltelijke Horner's syndroom, o.a. afhangend oog
  • Eenzijdige (zoals bij een TIA, hersenbloeding) zenuw/functie uitval Scheve tong, niet kunnen slikken.

Hoe gaat het over/vooruitzichten:

sICAD wordt vaak gezien als een positieve prognose, hij geneest vaak volledig. Drie kwart van de patiŽnten maken van een goede functioneel herstel.

Ongeveer 90 procent van vernauwing lost uiteindelijk op, tweederde van afsluitingen zijn ge-rekanaliseerd, en een derde vermindert de vernauwing. Deze verbetering vindt plaats grotendeels binnen de eerste twee tot drie maanden na de ontrafeling en is zelden na zes maanden.

Hoofdpijn (geassocieerd met ontrafeling) lost binnen een week in ongeveer 90 procent van de patiŽnten, maar bij de overige patiŽnten kan het wel jaren duren (paracetamol helpt niet).

Het risico van een terugkerend dissectie in een slagader is ongeveer 2 procent gedurende de eerste maand, maar daarna neemt het af tot ongeveer 1 procent per jaar.
Het toegenomen risico blijft voor minstens 10 jaar en eventueel langer.

Behandeling:

- Drie tot zes maanden antistollingmiddel slikken (onderdrukt de stollingsneiging van het bloed).

Overzicht van zenuwen uit Wikipedia

3e x Nervus oculomotorius (derde hersenzenuw, N.III) Deze zenuw bestuurt inwendige en uitwendige oogspieren.

4e x Nervus trochlearis (vierde hersenzenuw, N.IV) Deze zenuw bestuurt een van de uitwendige oogspieren.

5e * Nervus trigeminus (drielingzenuw, vijfde hersenzenuw, N.V) De zenuw is gemengd. - Een sensorische functie - Een motorische functie (bijten, kauwen en slikken).

6e x Nervus abducens (zesde hersenzenuw N.VI) Deze zenuw bestuurt een van de vier rechte oogspieren (uitwendig).

9e * Nervus glossopharyngeus (negende hersenzenuw, N IX) De zenuw is gemengd. - Het motorische deel: o.a. spieren van de keelwand en het strottenhoofd. - Het sensorische deel zorgen voor het achterste deel van de tong en de keelholte. - Het geeft ons 1/3e van onze mogelijkheid om te proeven.

10e * Nervus vagus (tiende hersenzenuw, N.X) Bij beschadiging van de n. vagus treden afwijkingen op in de keel en het strottenhoofd. - Bij eenzijdige verlamming van de m. levator palatini worden het zachte gehemelte en de huig naar de gezonde zijde getrokken - De stemband van de beschadigde zijde blijft onbeweeglijk, door verlamming van de inwendige strottenhoofdspieren.

11e * Nervus accessorius (elfde craniale of hersenzenuw N.XI/bijkomstige zenuw/bijkomende zenuw). Bij beschadiging van de nervus accessorius - staat het hoofd scheef - de arm kan niet meer boven 90į opgeheven worden.

12e * Nervus hypoglossus (ondertongzenuw, twaalfde hersenzenuw, N.XII) Bij beschadiging van de nervus hypoglossus ontstaat een halfzijdige verschrompeling van de tong (= hemiatrofie). De tong wordt uitgestoken naar de beschadigde kant, omdat de m. genioglossus aan de intacte zijde de tong naar voren beweegt.